De kracht van een organisatie zit in de mensen! Ik werk heel erg graag samen met organisaties die dit ook vinden en daar ook echt naar handelen. Organisaties met leiders van deze tijd, met ruimte voor frisse ideeën.

FX, www.fxmedia.nl, is hier een mooi voorbeeld van. Na toestemming van Peter (founder FX) deel ik graag zijn blog welke hij via LinkedIn heeft gedeeld. Het gaat hier om een arbeidscontract dat aanvoelt als een cadeautje in plaats van wurgdocument. Een mooi voorbeeld van hoe kleine simpele frisse ideeën (die concreet worden gemaakt) het verschil kunnen maken.

Leuk dat ik een bijdrage heb kunnen leveren.

Met plezier,

Sjoerd

————————————————————————————————–

Klein experiment: kun je in gedachten eens terug gaan naar het moment dat je voor het laatst een arbeidscontract ondertekend hebt? Hoe voelde dat? Om tot dat moment te komen had je een brief gestuurd, twee gesprekken gevoerd en tientallen kandidaten achter je laten. En om dat mooie moment te verzegelen mocht je jouw krabbel op een stukje papier komen zetten: je contract. Wat stond erin? Weet je dat nog? Natuurlijk iets over geld, en “geen klanten pikken aub”. Maar verder? En hoe belangrijk vond je de inhoud eigenlijk?

Het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst is een moment waarop je vooruitkijkt naar al het moois dat je gaat maken en beleven. Je voelt de trots om onderdeel te zijn van dit team, met deze projecten. En het document om dat allemaal mee te vieren bestaat meestal uit louter juridische taal. “Pas op! Als het mis gaat doen we dit.” en “Let op! Er is Nederlands recht van toepassing”. Is dat niet een beetje gek?

Wij vonden van wel. En dus hebben we onze arbeidsovereenkomst aangepast. Bij FX teken je tegenwoordig vooral voor twee dingen: wat wij jou te bieden hebben en wat wij van jou vragen. Dat laatste slaat vooral op Ons DNA: jij geeft commitment aan je nieuwe (fantastische) collega’s. Het document is volledig rechtsgeldig en veel meer een bezegeling van een heel mooi en spannend moment. Zijn er dan nog juridische artikelen nodig? Yup. 4 stuks, in leesbare corpsgrootte, op de achterkant. Waar ze thuis horen. Want zo houden we wat ruimte over voor een overzichtelijke voorkant:

Wat zijn we blij met hoe verfrissend dit werkt! Bij FX teken je voor het team (Ons DNA) en voor fijne voorwaarden. De rest is bijzaak. We zijn gegaan van ‘saai-maar-nodig’ naar een moment om bij stil te staan en van te genieten. Iets dat veel beter past bij het persoonlijke en trotse moment voor zowel een medewerker als een werkgever.

—–

Credits: Deze arbeidsovereenkomst was nooit tot stand gekomen zonder het sparren met Sjoerd Bakker (SB Leiderschap & Management & Firma Zuiver), Daniël Maats (Bruggink & Van der Velden) en onze FX’ers. Allemaal bedankt voor jullie bijdragen!

Meer weten? Wil je meer weten over het FX gedachtegoed? Of ben je benieuwd naar wat voor werk dat oplevert? Kijk dan eens op fxmedia.nl of kom gerust eens koffie drinken.