Waarom een apart traject voor Vrouwen in Leiderschap? Is het niet beter om deel te nemen aan een generiek programma rondom leiderschap? Zet je jezelf niet te veel apart door te kiezen voor Leiderschap voor Vrouwen? Wat vinden andere vrouwen er van? En je collega mannen?

Leiderschap

Bij vrouwelijke, maar ook bij mannelijke, deelnemers aan leiderschap programma’s zullen deze vragen een plek hebben. Maar misschien heb je er wel nooit bij stil gestaan dat je de keuze had. Hoe kan dat? Een mooie reflectie vraag om eens bij stil te staan. Want Leiderschap heeft die 2deling van feminien en masculien ook in zich. En de kwaliteiten die horen bij Leiderschap kan je met een feminiene of masculine bril leven.

Noodzaak

Ik denk dat het in deze tijd nog steeds noodzakelijk is om aparte programma’s te hebben waar vrouwen rondom het thema leiderschap op ontdekkingsreis gaan. Waarbij specifieke vrouwen thema’s en dilemma’s een plek krijgen. Waarbij ook zeker aandacht voor het gegeven dat vrouwen (pas) sinds 60 jaar deelnemen aan de arbeidsmarkt ….. Daar waar mannen de regie voeren sinds …… Een eye opener voor veel leidinggevende vrouwen. Niet dat de wereld daardoor ineens anders is, maar bewustzijn geeft ruimte. En in die ruimte kan Leiderschap zich ontwikkelen.

Apart

En ik denk dat het noodzakelijk is om aparte programma’s te hebben waar mannen rondom het thema leiderschap op ontdekkingsreis gaan. Waarbij de mannen thema’s en dilemma’s een plek krijgen. Terug de zweethut in! Oog hebben en krijgen voor de dominantie van mannen in een werkcontext. Stilstaan bij je eigen rol en verantwoordelijkheid daarin. Als ook aandacht voor andere rollen die je hebt: vriend, broer, leider, partner, vader. Bewustzijn creëren hierop, waardoor het gevoel kan ontstaat dat je vrij bent om te kiezen. Hoe vrij voel jij je?

Dus eerst apart. Om jezelf te ontdekken, te vinden, te hervinden of opnieuw uit te vinden. In al je kleur en vorm.

Samen smelten

En ergens in de toekomende tijd ontmoeten die 2 elkaar weer. Om samen te smelten en de uitdagingen die er liggen aan te gaan, gebruik makend van elkaars kwaliteiten

En dit alles doet er mogelijk niet toe. Want het ‘waarom’ voor een apart traject voor Leiderschap voor Vrouwen weet je zelf. Dan wel je ‘voelt’ dat het je meer gaat brengen dan als je zou deelnemen aan een generiek leiderschap programma. Een deelnemer zei: ‘daar gaan ze net iets te snel langs de specifieke elementen waar ik juist langer bij stil wil staan’. En JA, mijn ervaring is ook dat het ECHT een extra dimensie geeft door het traject uitsluitend met vrouwen te doorlopen. Doe je mee? Of ken je iemand? Delen maar dan. Trouwens een kwaliteit waar vrouwelijk leiders oog voor hebben!