6 tips voor een succesvolle organisatie

Succesvolle organisaties weten als geen ander verbinding te creëren tussen de bron en de daadwerkelijke realisatie. Wat wordt hiermee bedoeld?

De bron is de “why” van de organisatie, de organisatiewaarden, de visie, de missie, de strategie, de strategische pijlers en de organisatie doelstellingen.

De realisatie gaat over hoe we dromen en doelstellingen omzetten in plannen en resultaten. Wat wordt er daadwerkelijk gerealiseerd? Het financiële resultaat, de omzet en klanttevredenheid.

 

De weg naar verbinding tussen de bron en daadwerkelijke realisatie is oneindig en blijft om aandacht vragen. Ontwikkelingen in de markt vragen om nieuwe strategische pijlers en jaar in jaar uit worden er opnieuw doelstellingen geformuleerd.

Hoe houd je verbinding tussen de bron en de realisatie? Ik geef je 6 tips:

 1. De bron is van iedereen
  Betrek de medewerkers en deel met grote regelmaat de why, de waarden, de strategie en doelstellingen. Zorg dat medewerkers trots zijn en blijven op de organisatie. Storytelling is een van de manieren om de why van een organisatie te delen.
 2. Maak concreet hoe iedere medewerker bijdraagt aan de bron
  Wat zijn de persoonlijke werkzaamheden en KPI’s en hoe draagt dat bij aan het grotere geheel? Maak dit zichtbaar voor iedereen.
 3. Investeer in persoonlijke ontwikkeling en groei
  Investeer in de groei en ontwikkeling van iedereen binnen de organisatie. Voor persoonlijke en professionele groei en een nog grotere bijdrage aan de realisatie van alle mooie plannen.
 4. Bepaal organisatiedoelstellingen
  Ben ambitieus en realistisch bij het bepalen van organisatiedoelstellingen.
 5. Leer gezamenlijk prioriteren
  Leer samen te bepalen welk idee of initiatief het meest bijdraagt aan het geheel. Leer om samen te prioriteren vanuit de gedachte dat je beter één ding goed kan doen dan twee dingen half.
 6. Bouw aan een winnende organisatiecultuur
  Creëer een organisatie waarin vertrouwen heerst, plezier gemaakt wordt en waar iedere medewerker met trots over vertelt op een verjaardag.

Is er in jouw organisatie verbinding tussen de bron en de realisatie?

Wil je eens verder praten hierover dan hoor ik dat graag!

Met plezier
Sjoerd Bakker